Kreappart bvba residentie de Billik

Het geheel van woongelegenheden is opgedeeld in 2 appartementsblokken, blok A en B.

Concept & Uitvoering

Blok A grenst aan de Kuringerstraat en blok B grenst aan de Billikstraat. Beide gebouwen zijn wat bouwhoogte en uitzicht betreft indentiek zodat er een homogeen geheel op de hoek van de 2 straten ontstaat. De inkompartijen zijn telkens duidelijk geaccentueerd door de profielbeglazing die de monotonie van het bouwblok doorbreken. Voor de gevels worden slechts 2 materialen toegepast, een donkergrijze baksteen en lichtgrijze crepie, waardoor we de verschillende volumes van de bouwlagen afzonderlijk kunnen accentueren. De raamopeningen in de gevels zijn zeer sober gehouden. Zo wordt in de voorgevel en zijgevels een herhaling van dezelfde raamopening toegepast. Dit om in deze gevels een wederkerend ritme aan te brengen. In de achtergevels zijn grote raamopeningen aangebracht die uitgeven op de dakterrassen. De privacy tussen de terrassen wordt gegarandeerd door privacyschermen. Op het gelijkvloers zijn dit muren in gevelsteen. Op de verdiepingen worden deze voorzien in gegalvaniseerde kaders die ingevuld worden met houten planchetten.
Onder beide gebouwen bevinden zich de ondergrondse autostaanplaatsen. De inrit van de ondergrondse garages situeert zich in de Billikstraat en is gemeenschappelijk voor de beide gebouwen. Zo hebben de bewoners van beide gebouwen een rechtstreekse doorgang naar de lift en trappenhal.
Vooraan de bouwblokken zijn er parkeerplaatsen voorzien voor de bezoekers. De ruimte achteraan de gebouwen wordt ingevuld als een afgesloten gemeenschappelijke tuin. De woongelegenheden op het gelijkvloers bezitten een privé tuintje dat deels wordt ingevuld met terraszone en deels als groene zone. Ze worden gebufferd van de gemeenschappelijke binnentuin dmv levende hagen. Doordat alle terrassen achteraan voorzien zijn hebben alle bewoners visueel contact met deze binnentuin. Het is als het ware het groene hart in het project waarop alle woongelegenheden georiënteerd zijn. Door de gunstige oriëntatie van de bouwblokken zijn ook alle terrassen op het zuiden gericht.
De gebouwen zullen sober en introvert zijn van uitzicht en tegelijkertijd subtiel geïntegreerd in de bestaande context.

ontwerp: 2003
opdrachtgever: Kreappart BVBA
ligging: Kuringen - Hasselt
uitvoering: 2006-2008
1 · 2 · 3 · 4 · 5