Nieuwbouwwoning W - V

Nieuwbouwwoning in houtskeletbouw met het zeer- lage- energieprincipe.

Concept & Uitvoering

De nieuw te bouwen woning is gebouwd ter vervanging van de bestaande woning aan de straat. Het perceel is gelegen in landbouwzone waardoor er strikte voorwaarden zijn opgelegd met betrekking tot de nieuw te bouwen woning. De woning op zich is opgevat als een hoofdvolume met zadeldak met een dakhelling van 45° aan de voorzijde en 30° aan de achterzijde met het oog op het plaatsen van zonnepanelen.

Rechts van en achter dit volume bevindt er zich nog een volume met plat dak.

Het architecturaal karakter van de af te breken woning blijft behouden en was tevens één van de voorwaarden.

Het gelijkvloers bevat alle leefruimtes en de nodige bergruimte, en de verdieping alle nachtfuncties.

Verder is het zicht naar de achtertuin gemaximaliseerd door op deze plaats grote raampartijen aan te brengen. Aangezien deze ramen zuid georiënteerd zijn is er een luifel voorzien die dienst doet als vaste zonnewering en overdekt terras.

De nieuw te bouwen woning is voorzien van alle hedendaags comfort. Het is de bedoeling de woning te construeren als een zeer lage- energiewoning. Als enige verwarmingsbron zal de woning uitgerust worden met een finn oven die zal zorgen voor de ruimteverwarming alsook het sanitair warm water. Deze zal op zijn beurt gekoppeld worden aan een zonneboiler ter ondersteuning voor beide warmtebehoeftes. De woning wordt opgebouwd met een houtskeletconstructie. Voor de gevelafwerking wordt gevelsteen gekozen in combinatie met houten accenten.

ontwerp: 2012
opdrachtgever: W - V
ligging: Bekkevoort
uitvoering: 2013- heden
1 · 2 · 3 · 4